Pemandu lori yang disyaki merempuh lebih 10 buah kereta yang diparkir di bahu jalan di kawasan Kompleks E, Putrajaya hari ini sudah dikesan, kata pihak polis berdasarkan lapor Kosmo! Online.

Menurut laporan tersebut, Ketua Polis Daerah Putrajaya Asisten Komisioner A.Asmadi Abdul Aziz berkata pemandu lori terbabit akan memberikan keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Putrajaya.

“10 daripada pemilik kereta yang terbabit kejadian itu sudah hadir ke IPD Putrajaya untuk membuat laporan. Kes disiasat mengikut Sekyen 42 Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987,” katanya.

Selain itu, Pejabat Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan Malaysia (CGSO), Jabatan Perdana Menteri (JPM) turut mengesahkan mengenai kejadian berkenaan.

CGSO Parcel E berkata, lokasi itu telah digazetkan sebagai kawasan yang tidak dibenarkan untuk meletakkan sebarang kenderaan, jadi tiada sebarang tuntutan dapat dilakukan oleh mangsa.

“Tiada sebarang tuntutan ganti rugi yang boleh dibuat oleh mangsa yang terlibat memandangkan kawasan atau laluan tersebut telah digazetkan sebagai kawasan yang tidak dibenarkan parkir,” ujarnya.

Malah difahamkan, pihak berkuasa akan melakukan operasi di kawasan itu sekali gus akan mengeluarkan saman sekiranya terdapat pemilik kenderaan yang tidak patuh.

Terdahulu, satu video tular di media sosial memaparkan beberapa buah kereta mengalami kerosakan termasuk di bahagian cermin sisi dan kesan calar selain terdapat juga rakaman litar tertutup (CCTV) yang merakam ‘kemunculan’ sebuah lori berwarna putih.

Sumber: OH MY MEDIA, Kosmo! Online (Mohd. Husni Mohd. Noor) , Twitter @ZackAvaricious