SHAH ALAM: Mesyuarat Kedua Penggal Kelima Parlimen Ke-13 ditangguhkan pada Selasa dengan meluluskan 19 Rang Undang-Undang.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Sri Azalina Othman Said berkata, antara yang menjadi tumpuan rakyat adalah Rang Undang-Undang Membaharui Undang-undang (Perkahwinan dan Penceraian) (Pindaan) 2017, Rang Undang-Undang Pencegahan Jenayah (Pindaan) 2017 dan Rang Undang-Undang Bantuan Guaman (Pindaan) 2017.

“Penglibatan yang aktif di kalangan Ahli-Ahli Dewan Negara menunjukkan Dewan yang mulia ini meneruskan proses semak dan imbang dalam penggubalan Undang-Undang.

“Walaupun bersidang dalam enam hari, komitmen yang ditunjukkan dalam perbahasan setiap Rang Undang-Undang amat membanggakan,” katanya dalam satu kenyataan, Selasa.

Beliau berkata, suasana ini menunjukkan sistem demokrasi berparlimen terus subur dan dimartabatkan.

“Terima kasih kepada semua Ahli-Ahli Dewan Negara yang mengambil bahagian dalam perbahasan dan menyatakan komitmen dalam meluluskan 19 Rang Undang-Undang ini.

“Rang Undang-Undang yang telah diluluskan, akan dikemukakan kepada Yang Di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V sebelum diwartakan,” ujarnya.

Antara 19 Rang Undang-Undang yang diluluskan adalah; Rang Undang-Undang Bantuan Guaman (Pindaan) 2017, Rang Undang-Undang Membaharui Undang-undang (Perkahwinan dan Penceraian) (Pindaan) 2017,  Rang Undang-Undang Keganasan Rumah Tangga (Pindaan) 2017, Rang Undang-Undang Bantuan Guaman (Pindaan) 2017, Rang Undang-Undang Agensi Pekerjaan Swasta (Pindaan) 2017, Rang Undang-Undang Pengangkutan Awam Darat (Pindaan) 2017, Rang Undang-Undang Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (Pindaan) 2017 dan Rang Undang-Undang Akses Kepada Sumber Biologi dan Perkongsian Faedah 2017, Rang Undang-Undang Kawalan Harga dan Antipencatutan (Pindaan) 2017.

Turut diluluskan, Rang Undang-Undang Perihal Dagangan (Pindaan) 2017, Rang Undang-Undang Penilai, Pentaksir dan Ejen Harta Tanah (Pindaan) 2017, Rang Undang-Undang Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (Pindaan) 2017, Rang Undang-Undang Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (Pindaan) 2017, Rang Undang-Undang Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Pindaan) 2017, Rang Undang-Undang Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Pindaan) 2017, Rang Undang-Undang Perkapalan Saudagar (Pindaan) 2017, Rang Undang-Undang Agensi Kawalan Sempadan Malaysia 2017, Rang Undang-Undang Pencegahan Jenayah (Pindaan) 2017, Rang Undang-Undang Tabung Angkatan Tentera (Pindaan) 2017, Rang Undang-Undang Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (Pindaan) 2017. – Sinar Harian