SEREMBAN: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Parti Keadilan Rakyat (PKR) Mohamad Nazaruddin Sabtu dikaitkan terkena ilmu hitam selepas jatuh sakit sejak Mei lalu.

Pegawai khas Aminuddin Mohamed Yunus memberitahu, Nazaruddin jatuh sakit selepas Pilihan Raya Umum (PRU) 9 Mei lalu.

Keadaannya semakin teruk selepas Aidilfitri.

Pengerusi Jawatankuasa Seni, Kebudayaan dan Tradisi Melayu berusia 62 tahun itu tidak menghadiri acara rasmi, termasuk persidangan dewan selama empat hari baru-baru ini dan lain-lain majlis.

“Kami telah merujuknya ke hospital untuk rawatan dan doktor memberitahu bahawa dia mengalami tekanan.

“Bagaimanapun, kami juga membawanya untuk rawatan tradisional di lima tempat berbeza, dan mengejutkan apabila diberitahu bahawa dia mungkin menjadi mangsa ilmu hitam,” kata Aminuddin.

Katanya, disebabkan masalah kesihatannya, Nazaruddin juga tidak dapat bertanding dalam pemilihan PKR negeri Sabtu lalu.

Nazaruddin pernah menjadi timbalan ketua bahagian Kuala Pilah.

Aminuddin berkata Nazaruddin telah melantik seorang pegawai untuk berada di pusat perkhidmatannya di Kuala Pilah yang akan beroperasi bulan depan.

“Memandangkan dia masih menjalani rawatan dan tidak dapat berkhidmat di tempatnya, kami telah melantik seorang pegawai yang bertanggungjawab,” katanya, sambil menambah Nazaruddin juga dapat merasakan seperti ada orang menyihirnya.

Jelasnya, Nazaruddin jatuh sakit dan tidak dapat makan. Tetapi selera makannya bertambah baik selepas kembali dari rawatan tradisional.

Isterinya Sarimah Zaizakrani, 55, sentiasa menemani Nazaruddin ke pejabat untuk melihat keperluannya.

Pada pilihan raya umum 9 Mei, Nazaruddin mengalahkan penyandang Datuk Norhayati Omar dari Barisan Nasional dan calon PAS Ahmad Fadzil Othman dalam perebutan tiga penjuru.

Nazaruddin mencatatkan 5,643 undi berbanding 3,837 Norhayati dan 1,413 Ahmad Fadzil – mstar