KUALA LUMPUR: Siapa calon Barisan Nasional (BN) sebagai Menteri Besar Selangor untuk menyaingi Datuk Seri Azmin Ali bukan sahaja menjadi pertanyaan pengundi di Selangor, malah menjadi perhatian seluruh negara.

Mereka tertunggu-tunggu siapa yang dinamakan oleh BN supaya pengundi boleh membuat pilihan atau sekurang-kurangnya tahu siapa bakal memimpin negeri itu jika BN menang Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) tidak lama lagi.

Bekas Menteri Besar, Tan Sri Muhammad Mohd Taib turut mencadangkan kepada BN supaya menamakan bakal Menteri Besar bagi membolehkan pengundi membuat pilihan, sekali gus memberi kelebihan kepada BN.

Baru-baru ini pula, timbul laporan Menteri Kewangan II, Datuk Seri Johari Abdul Ghani, anak jati Selangor bakal menjadi Menteri Besar Selangor. Nama Ketua Setiausaha Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Seri Adnan Md Ikshan juga naik.

Dua nama tidak tersenarai

Namun, menurut sumber UMNO, kedua-dua nama itu tiada dalam senarai pilihan untuk menerajui Selangor jika BN merampas negeri itu.

Nama yang disebut untuk memegang jawatan berkenaan adalah ADUN Batang Kali, Datuk Mat Nadzari Ahmad Dahlan; ADUN Semenyih, Datuk Johan Abdul Aziz dan ADUN Sungai Panjang, Budiman Mohd Zohdi, merangkap Ahli Parlimen Sungai Besar.

“Johari Ghani akan kekal bertanding di Parlimen Titiwangsa. Kita ada calon lain untuk dilantik sebagai MB kalau menang. KSU tu pun tak ada,” katanya apabila ditanya benarkah Ketua UMNO Titiwangsa itu akan bertanding DUN di Selangor kali ini.

Sumber itu hanya menyebut Mat Nadzari, Johan dan Budiman sebagai nama-nama yang dicadang dilantik sebagai Menteri Besar atas kelebihan masing-masing.

Mat Nadzari, 57, adalah Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor dan Ketua UMNO Hulu Selangor. Johan, 52, pula Setiausaha UMNO negeri, selain Ketua UMNO Hulu Langat dan telah menjadi ADUN Semenyih sejak PRU-12 pada 2008.

Budiman, 46, popular kerana perwatakan sederhana bukan sahaja di Sungai Besar, malah di Selangor. Semakin aktif dalam politik, beliau menang kerusi DUN Sungai Panjang pada PRU-13 lalu, diikuti Parlimen Sungai Besar, dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) 2016.

Pertahan kerusi DUN

Menurut sumber berkenaan, kali ini Budiman hanya akan mempertahankan kerusi DUN dan memberi laluan kepada Ketua Wanita UMNO, Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil, bertanding di Parlimen Sungai Besar.

Johan ketika ditanya mengenai perkara itu berkata, beliau menyerahkan kepada pucuk pimpinan menentukan siapa yang mahu dipilih mengetuai negeri itu.

“Kita di Selangor serah pada pucuk pemimpin. Dalam kotak pemikiran kita sekarang hanya untuk bekerja dan memastikan kemenangan,” katanya.

Mat Nadzari pula berkata, sebarang jawatan ditentukan oleh Perdana Menteri.

“Ini hak Perdana Menteri. Tugas saya melaksanakan apa yang diamanahkan,” katanya menerusi aplikasi WhatsApp.

Budiman ketika diminta mengulas beliau sebagai antara calon Menteri Besar berkata: “Saya adalah gurkha parti. Pucuk pimpinan lebih mengetahui di mana posisi saya harus diletakkan – berita harian