KEHADIRAN buaya di Sungai Pandan, Sebauh, Bintulu menyukarkan operasi mencari dan menyelamat (SAR) seorang lagi mangsa feri pengangkut yang terbalik dan karam pada Isnin lalu.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Bintulu Mohamad Meramit berkata, pegawai dan anggotanya terpaksa mengambil langkah berhati-hati bagi mengelak sebarang risiko keselamatan sepanjang operasi dilakukan.

“Operasi SAR bertumpu kepada permukaan air, terutama berhampiran kawasan tebing sepanjang sungai berkenaan.

“Ia agak mencabar kerana kehadiran buaya di lokasi pencarian yang memerlukan pegawai dan anggota sentiasa mengambil langkah berwaspada bagi mengelak risiko diserang reptilia ganas itu,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Dalam kejadian itu, mangsa Dzulhiqmi Delphen, 23, berasal dari Lahad Datu Sabah hilang dipercayai dihanyutkan arus deras selepas feri pengangkut barang jenis ‘landing craft’ terbalik lalu karam di sungai berkenaan, manakala tujuh penumpang lain berjaya menyelamatkan diri.

Difahamkan, ketika kejadian, feri berkenaan turut membawa empat lori yang sarat dengan muatan kelapa sawit.

Sementara itu, Mohamad turut mengakui faktor aliran air sungai yang agak deras turut menyukarkan usaha pencarian.

“Kita akan mendapatkan bantuan pakar penyelam khas dari Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang dijangka tiba di Bintulu, hari ini.

“Dengan bantuan itu, kita berharap dapat melakukan pencarian dalam badan feri yang terbalik kerana berkemungkinan mangsa terperangkap di dalamnya,” katanya – hmetro