PARIT BUNTAR: Polis sedang memburu seorang suspek utama kes pembunuhan seorang warga Myanmar yang maut dikelar di sebuah rumah kedai di Pusat Bandar Fasa 2 di sini pada Sabtu.

Ketua Polis Daerah Kerian, Superintendan Omar Bakhtiar Yaacob berkata dalam kejadian antara 12 tengah hari hingga 1 tengah hari itu, mangsa, Nyi Tun Oo, 32, ditemui mati oleh seorang rakan serumahnya dengan keadaan lehernya dikelar.

Beliau berkata siasatan awal mendapati mangsa dipercayai dibunuh oleh seorang rakan serumahnya yang dikenali sebagai Zaw Naing, 32, menggunakan pisau pemotong daging selepas berlaku pergaduhan.

“Suspek kemudiannya melarikan diri dengan membawa senjata itu, sebelum meninggalkannya di dalam longkang di hadapan sebuah pejabat agensi kerajaan, kira-kira 50 meter dari lokasi kejadian,” katanya dihubungi Bernama pada Ahad.

Omar Bakhtiar berkata mangsa difahamkan baru dua bulan berada di Malaysia dan bekerja di sebuah kilang di Parit Buntar bersama suspek dan lapan penghuni rumah kedai berkenaan.

“Motif pembunuhan masih dalam siasatan kerana polis berdepan kesukaran berkomunikasi dengan saksi kejadian akibat masalah bahasa.

“Kesemua lapan penghuni rumah kedai berkenaan yang dijadikan asrama telah dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Kerian untuk membantu siasatan,” kata Omar Bakhtiar.

Beliau berkata mayat mangsa dibawa ke Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh untuk bedah siasat yang dijangka akan dilaksanakan pakar patologi esok dan khidmat anjing pengesan K-9 turut diguna bagi menjejaki suspek yang dipercayai masih berada di daerah Kerian.