KUALA LUMPUR: Seorang pakar obstetrik dan pakar sakit puan dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen berkaitan kematian Datuk Syed Alman Syed Alwi dua tahun lalu.

Syed Alman adalah menantu bekas Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Hakim Zaman Mohd Noor menyerahkan keputusan itu selepas pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap Dr Ting Teck Chin, 38.

Beliau berkata berdasarkan garis panduan, sesiapa yang bukan ahli bius boleh menjalani sedatif sehingga tahap sederhana.

Beliau memutuskan bahawa ia terpulang kepada pihak pendakwaan untuk membuktikan bahawa mangsa itu alah kepada ubat-ubatan tertentu dan ia bukan tugas tertuduh untuk membuktikan pada tahap ini.

“Oleh itu, saya membebaskan tertuduh tanpa pembela dipanggil,” katanya pada Jumaat.

Seramai 25 saksi pendakwaan dipanggil untuk memberi keterangan dalam perbicaraan yang bermula awal tahun lepas.

Dr Ting dituduh menyebabkan kematian Syed Alman pada 1 Jun 2016 dan didakwa mengikut Seksyen 304 (b) Kanun Keseksaan kerana membunuh tanpa niat.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu antara pukul 6 malam dan 9.05 malam di Pusat Pakar Pergigian Imperial di Jalan Telawi, Bangsar Baru.

The Star melaporkan bahawa Syed Alman, 44, jatuh tidak sedarkan diri semasa menjalani pembedahan di pusat itu.

Dia dikejarkan ke Pusat Perubatan Universiti Malaya disahkan meninggal dunia.

Timbalan Pendakwa Raya Shukor Abu Bakar ditemui berkata, beliau akan meminta arahan lanjut sama ada untuk mengajukan rayuan atau tidak.

Dr Ting diwakili oleh Datuk K. Kumaraendran dan Dev Kumaraendran – mstar