Subscribe Now
Trending News
Dua Anggota Polis Terlibat Samun Ditukar Jabatan
Dalam Negeri

Dua Anggota Polis Terlibat Samun Ditukar Jabatan

IPOH – Seorang pegawai polis berpangkat Inspektor dan dua anggota yang dipercayai terlibat dalam kes samun berkumpulan di Kampung Rapat di sini bulan lalu bakal ditukarkan ke jabatan lain.

Ketua Polis Perak, Datuk Hasnan Hassan berkata, arahan pertukaran dari Bukit Aman ke jabatan lain telah diluluskan dan ketiga-tiga mereka akan ditugaskan di bahagian pengurusan.

“Kesemua pegawai dan anggota yang dipercayai terlibat itu tidak akan dibuang kerja melainkan mereka didapati bersalah oleh mahkamah.

“Mereka akan diberikan tugas di bahagian pengurusan yang tidak memerlukan mereka berinteraksi dengan orang awam,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas menyempurnakan Majlis Serah Terima Tugas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Perak, Ketua Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard serta Ketua Polis Daerah Taiping di Mes Pegawai Kanan Polis di sini hari ini.

Dalam majlis tersebut, bekas Timbalan Ketua Siasatan Jenayah (JSJ) (Risikan/Operasi) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor, Senior Asisten Komisioner Yahya Abd. Rahman, 58, dilantik sebagai Ketua JSJ Perak berkuatkuasa hari ini.

Beliau menggantikan Datuk Gan Tian Kee, 59, yang bertukar jawatan sebagai Ketua Penolong Pengarah (Siasatan dan Pemalsuan/Jenayah Komplot) Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman.

Sementara itu, dalam majlis sama, turut berlangsung serah dan terima tugas Ketua Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) negeri, Superintendan Mohd Radzuan Bachik yang digantikan Superintendan Mohd Azlan Sanusi.

Dalam pada itu, tugas Ketua Polis Daerah Taiping yang sebelum dipangku Timbalan Ketua Polis Daerah, Superintendan Razlam Ab. Hamid turut diserahkan kepada Asisten Komisioner Mohamad Taib.

Majlis sama turut menyaksikan isteri Yahya iaitu Faridah Othman dilantik sebagai Pengerusi Persatuan Keluarga Polis (PERKEP) IPK Perak menggantikan Datin Anges Wee Suan Neo, manakala isteri Mohamad iaitu Hashimah Mohd. Kamal dilantik sebagai Pengerusi PERKEP Taiping. – K! ONLINE

Related posts