KUALA LUMPUR: Gabenor Bank Negara Tan Sri Muhammad Ibrahim mahu meletak jawatan yang dipegang sejak dua tahun ini.

Kenyataan itu dibuat oleh seorang individu yang pakar dalam isu ini dan enggan dikenali kerana perbincangan adalah sulit.

Langkah itu diambil kurang daripada sebulan selepas Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi perdana menteri baharu dan Menteri Kewangan Lim Guan Eng telah menimbulkan persoalan megenai bank pusat itu membeli tanah daripada pentadbiran terdahulu.

Tidak jelas apa jawapan kerajaan terhadap tawaran peletakan jawatannya.

Seorang jurucakap bank pusat enggan mengulas sama ada gabenor itu akan meletak jawatan.

Guan Eng, berkata pada bulan Mei bahawa di bawah pentadbiran sebelum ini Datuk Seri Najib Razak telah menggunakan wang yang diperolehi daripada penjualan tanah ke bank pusat – bernilai kira-kira AS $ 520 juta – untuk membayar beberapa hutang 1MDB, dana pelaburan negeri yang diliputi dengan skandal rasuah.

Bank Negara berkata pembelian itu diurusniagakan pada nilai saksama dan mematuhi semua keperluan tadbir urus dan undang-undang yang berkaitan.

Muhammad dinaikkan pangkat ke bank pusat untuk tempoh lima tahun pada Mei 2016 selepas Tan Sri Zeti Akhtar Aziz – yang dilantik oleh Mahathir – meletak jawatan selepas 16 tahun kepimpinan – mstar