IPOH, 19 Jun – Kerajaan persekutuan dan negeri yang baru tidak boleh lupa projek perang peringatan untuk menghormati perkhidmatan tentera British dan India semasa Perang Dunia II di Kampar, menegaskan persatuan yang veteran hari ini.

Persatuan Angkatan Tentera Sikh Veteran Malaysia (MAFSVA), yang telah menerajui perjuangan untuk peringatan, berharap kerajaan baru akan menjalankan projek peringatan yang telah dijanjikan di bawah BN selepas menunggu lama.

Peringatan, yang akan terletak pada luas 6.5ha lereng bukit, yang dimaksudkan untuk menghormati kira-kira 1,300 tentera British dan India yang memperlahankan kemaraan tentera Jepun ketika Battle bersejarah 1941 sebanyak Kampar.

“Pertempuran berlaku 77 tahun yang lalu dan tidak ada sebab untuk menunggu lama menjadi tanda peringatan. Terdapat kelewatan yang lama tertangguh “kata MAFSVA Presiden Mejar (B) Baldev Singh Ganda Singh. “Askar asing datang ke Tanah Melayu untuk mempertahankan negara kita – mereka tidak walaupun rakyat.

Ia adalah pertempuran yang paling lama di Tanah Melayu pada masa itu.

Adalah malang kita tidak mempunyai sesuatu di sana dalam ingatan mereka.

Bayangkan jika ia adalah ahli keluarga kita yang memberi kehidupan mereka untuk ini, “katanya. Baldev berkata mentris sebelum besar, bekas Menteri Pelancongan Datuk Seri Nazri Aziz, dan wakil-wakil dari kerajaan India telah menyuarakan sokongan mereka terhadap peringatan selama ini.

Sejak beberapa dekad yang lalu, beliau menambah, beberapa hoc iklan dan organisasi beliau telah didedikasikan untuk mengekalkan kumpulan ini dan berjuang untuk projek peringatan.

“Kami telah melihat dua menteri besar yang menyokong projek itu, tetapi ia belum selesai lagi. Mengapa ada perlu menunggu? “Baldev bertanya.

“Kami hanya tidak mahu pihak berkuasa untuk menjaga mengheret kaki mereka mengenai perkara ini.” Untuk tujuan ini, Baldev berkata beliau akan menulis surat kepada Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Azumu, meminta mereka untuk meneruskan projek itu. Pada bulan Mac 2017, maka Menteri Nazri berkata beliau menyokong penuh usaha untuk membina sebuah memorial di tapak pertempuran Green Ridge.

Kemudian, Nazri mengumumkan bahawa beliau akan membincangkan rancangan untuk peringatan dengan kerajaan India apabila beliau mengiringi bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam lawatan rasmi ke India. Nazri juga berkata, kerajaan negeri Perak sebelum ini kerajaan yang diketuai oleh Datuk Seri Zambry Abd Kadir-cuba untuk memperoleh sebidang tanah yang mengandungi tapak bersejarah.

Baldev berkata beliau telah tidak dikemaskini tentang apa-apa pembangunan untuk projek itu sejak itu. Pertempuran Kampar menyaksikan kira-kira 1,300 tentera yang terdiri daripada tentera dari British Royal Leicestershire dan East Surrey Regiments, serta Division Infantri India ke-11 memperlahankan kemaraan kira-kira 4,000 tentera Jepun ke Singapura.

Kira-kira 500 askar terbunuh, termasuk tentera Jepun dan Berikat. Ahli sejarah percaya bahawa keberanian dan keberanian askar bertanggungjawab untuk kelewatan kemaraan Jepun – malaymail