LOS ANGELES: Ahli perniagaan Malaysia, Low Taek Jho diarah menyerahkan kapal layar mewah, Equannimity bernilai AS$250 juta (RM991 juta) kepada pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS).

Bloomberg melaporkan, pihak berkuasa negara itu merancang membawa kapal layar itu dari Indonesia dan menjualnya di AS.

Menurut laporan itu, Hakim di Los Angeles, Dale Fischer berkata, keputusan itu tidak menyekat kedaulatan Indonesia, memandangkan sebuah mahkamah tempatan bulan lalu mengarahkan kapal layar sepanjang 91.44 meter itu dikembalikan kepada Jho Low.

Kapal layar itu dipulangkan selepas polis Indonesia menyitanya atas arahan Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI).

“Ini bukan isu pihak berkuasa AS merampas harta secara paksa dalam sesebuah negara luar tanpa sebarang kebenaran pihak berkuasa negara itu,” kata Fishcer.

Fischer mengarahkan pemegang hak milik kapal layar itu bagi pihak Jho Low, menyerahkannya tanpa perlu pihak AS membuat rampasan di perairan Indonesia.

Hakim itu juga memberi kata dua, sama ada pihak terbabit mahu mematuhi perintah atau sebaliknya bergantung kepada ‘akibat yang mereka mahukan’.

Pada masa sama, pihak itu juga diberi tempoh 30 hari untuk mencabar keputusan itu disebabkan sifat unik prosiding berkenaan.

Kapal layar itu adalah antara lebih AS$1.5 bilion (RM5.95 bilion) aset yang didakwa AS diseleweng Jho Low dan rakannya dari dana 1MDB. – AGENSI