Georgetown, 23 FEB : Kabel elektrik di bawah Jambatan Pulau Pinang di Kilometer 3.3 dekat sini, terbakar yang turut menyebabkan kesesakan teruk trafik di kedua-dua hala dalam kejadian petang semalam.

Pegawai Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Perai Mohd Fadzil Othman berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian itu pada 4.27 petang sebelum jentera bergegas ke lokasi kebakaran.

“Sebaik pasukan bomba tiba di lokasi, didapati kebakaran membabitkan kabel elektrik di bawah Jambatan Pulau Pinang, namun tiada akses laluan ke lokasi untuk membuat pemadaman dan buat masa ini kami memadam api dari atas (jambatan) dahulu.

“Bagaimanapun, pihak bomba bersama Pasukan Tindakan Kecemasan Jambatan Pulau Pinang sedang berusaha untuk ke lokasi terbabit melalui akses lain, kemungkinan menerusi laut,” katanya ketika dihubungi.

Beliau berkata, tiada mangsa terbabit dalam kejadian itu.

Sementara itu, tinjauan mendapati asap hitam dapat dilihat sejauh kira-kira satu kilometer dari lokasi kejadian, manakala kesesakan pula sepanjang lebih dua kilometer sehingga 5 petang. – Harian Metro