IPOH, 9 APRIL – Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan menyiasat dakwaan kononnya terdapat majikan yang melaporkan sendiri kepada Jabatan Imigresen supaya membuat serbuan ke atas pekerja asing mereka bagi mengelakkan pembayaran gaji.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, siasatan akan dijalankan secara terperinci mengambil kira pelbagai aspek.

Menurut beliau, ia juga bagi memastikan proses keadilan ditegakkan dalam menyelesaikan perkara berkenaan.

“Kita tidak boleh menuduh majikan sewenang-wenangnya konon mereka yang buat laporan kerana sebelum serbuan dan operasi, kita buat siasatan dan menggunakan strategi tertentu dalam memastikan majikan mengikut undang-undang.

“Begitu juga kepada pemegang Pas Lawatan Kerja Sementara (PLKS) dibayar levi tertentu. Sekiranya berlaku sesuatu, kita akan siasat dengan pekerja-pekerja termasuk jika belum dibayar gaji, siasat di mana dan dengan siapa mereka bekerja.

“Kita akan tuntut bagi pihak mereka. Itu semua dilakukan bagi memastikan keadilan kepada semua pihak,” katanya selepas menghadiri Program Malaysia Prihatin KDN di Dewan Serbaguna Bandar Baru Tambun dekat sini, hari ini.

Pada Khamis, Jabatan Imigresen menahan sejumlah pendatang tanpa izin yang bekerja di tapak binaan kondominium di Setapak, Kuala Lumpur dan ada pihak termasuk netizen mendakwa serbuan itu dibuat hasil laporan majikan sendiri.

Dalam pada itu, Hamzah berkata, sehingga kini, pihaknya menerima permohonan untuk membawa masuk 40,000 pekerja asing bagi mengatasi kekurangan di sektor perladangan negara.

Bagaimanapun, beliau berkata, kerajaan belum menetapkan sebarang polisi dan memerlukan kajian mendalam untuk menilai dari sudut prosedur operasi standard (SOP) membabitkan proses vaksinasi, kuarantin, penginapan sebelum boleh menerima pekerja asing semula ke dalam industri.

“Kalau kita ingin benarkan mereka masuk, kita kena lihat dari sudut siapa yang akan bayar ujian Covid-19, kuarantin 14 hari di mana, kemudiannya apabila sudah selesai dan mereka ini bebas, adakah majikan menyediakan pusat perumahan yang mencukupi.

“Bila SOP ini semua telah diikuti, saya rasa tidak salah untuk mereka diberikan peluang, namun buat masa ini, polisi itu belum lagi dibenarkan,” katanya.

Sebelum ini, Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata, Malaysia masih berdepan kekurangan lebih 500,000 pekerja sektor perladangan komoditi dengan anggaran masing-masing 220,000 pekerja tempatan dan 265,397 pekerja asing berdaftar bagi sektor terbabit setakat ini.

Katanya, angka itu adalah tidak memadai kerana Malaysia mempunyai jumlah keluasan 7.14 juta hektar tanah ladang yang memerlukan sejuta pekerja.