IPOH: Kerajaan negeri Perak menubuhkan sebuah jawatankuasa khas bersama Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM) untuk mengambil langkah susulan berhubung kebocoran kapal Ex KD Rahmat.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Komunikasi dan Multimedia, Datuk Nolee Ashilin Mohammed Radzi berkata, kerajaan negeri kecewa dengan apa yang berlaku dan menganggap kecuaian memelihara kapal itu sebagai serius dan berat.

Menurutnya, kerajaan negeri juga membuat keputusan akan mengambil tindakan terhadap pihak yang bertanggungjawab, selepas mendapat laporan terperinci berkenaan punca yang menyebabkan kapal tersebut mula tenggelam.

Sehubungan itu, kata beliau, syarikat Plus Asiajaya Perak (PAP) selaku kontraktor yang diberi tanggungjawab untuk membaik pulih dan menyelenggara kapal berkenaan, akan menanggung segala kos operasi terlibat dalam nemastikan keselamatan kapal, selain mengelakkan kejadian berulang.

“Kerajaan negeri akan terus memantau obligasi PAP seperti mana yang terkandung di dalam perjanjian, bagi memastikan keselamatan kapal dan penggunanya terpelihara,” katanya pada sidang media di pejabatnya di sini pada Isnin.

Sabtu lalu, kapal Ex KD Rahmat di Pangkalan TLDM Lumut didapati senget dan mula tenggelam selepas dikatakan bocor.

Kapal tersebut yang tamat perkhidmatan telah diserahkan kepada kerajaan negeri Perak pada 2010 dan mula dibuka sebagai muzium setahun kemudian.

Bagaimanapun, atas faktor keselamatan pada jeti penghubung, kapal muzium itu ditutup mulai September 2016.

PAP kemudiaanya diberi tanggungjawab untuk membaikpulih dan menyelenggara kapal itu, sebagai sebahagian pakej projek pembangunan komersial bercampur di kawasan berkenaan.

Dalam pada itu, Nolee memberitahu, kerja-kerja mengepam air keluar daripada kapal tersebut dijalankan 24 jam sejak Sabtu oleh beberapa pihak, termasuk TLDM dan kontraktor.

“Kerajaan negeri mengucapkan terima kasih kepada pihak TLDM di atas komitmen mereka membantu usaha menyelamatkan kapal, khasnya dari aspek teknikal dan khidmat nasihat kepakaran,” ujarnya.