GOPENG – Seorang Renjer Jabatan Perhutanan Negeri Perak menyifatkan kehilangan peserta Gopeng Ultra Trail (GUT), Mohammad Ashraf Hassan, 29, sebagai misteri yang sukar dirungkai.

A Halim Ngah Ismail, 50, berkata, dia sendiri menemui jalan buntu berikutan tiada sebarang petunjuk yang ditemui hingga memaksa dia membuat simulasi semula pertandingan itu.

“Secara peribadi, ia suatu misi yang sukar apabila pencarian berdasarkan gambar dan saksi gagal menemui sebarang petunjuk pun meskipun menggunakan anjing pengesan.

“Keadaan itu memaksa kita mengadakan simulasi semula pertandingan berpandukan saksi yang bersama mangsa. Kehilangannya ini dilihat pelik apabila lokasi terakhirnya berhampiran dengan kampung,” katanya kepada Sinar Harian di sini, hari ini.

Menurutnya, saksi mengakui Ashraf bergerak ‘laju’ melintasi kawasan check point 10, lokasi terakhir mangsa dilihat.

“Saya menyertai pelbagai operasi untuk mengesan peserta pendakian yang tersesat mahupun yang memerlukan pertolongan, tetapi operasi kali ini betul-betul menguji kepakaran dan ketabahan semua pihak yang terlibat.

“Atas inisiatif sendiri, pencarian dilakukan tengah malam hingga awal subuh bersama ahli keluarga dan pihak yang terlibat, kami bersama pendaki lain sangat mengharapkan agar mangsa berjaya ditemui semula,” katanya.

Katanya, misi itu juga adalah pengalaman barunya apabila menyertai operasi terbesar melibatkan pelbagai agensi penyelamat bersama dengan aset-aset tersendiri – sinar harian