IPOH- Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu menegaskan keputusan kerajaan Perak membeli kenderaan baharu untuk barisan Exconya merupakan keputusan tepat dan bukan untuk berbangga-bangga.

Katanya keputusan itu mengambil kira usia kenderaan yang memakan kos penyelenggaran besar buat kerajaan negeri.

“Untuk menjaga kewangan sebuah negeri bagi kereta yang berjalan sejauh empat ratus ribu kilometer, enjinnya dah mana rupanya dan tentunya mula banyak meragam.

“Kerajaan terpaksa mengeluarkan perbelanjaan yang lebih pada usaha untuk perbaiki kereta itu, apabila kita beli kereta baharu yang menjamin sehingga lima tahun dan menelan belanja lebih rendah,”katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di sini, pada Rabu.

Tambahnya, kerajaan perlu menggunakan kenderaan baharu untuk memudahkan urusan perjalanan anggota Exco dalam melaksanakan tugas kepada rakyat.

“Saya yakin keputusan ini tepat dan bukan untuk berbangga-bangga dan sebagainya, kepada yang tak setuju terpulang pada mereka,”katanya.

Sebelum ini terdapat pihak tertentu yang melempar komentar sinis berhubung pembelian kenderaan baharu tersebut kononnya keputusan kerajaan itu cuba menunjuk-nunjuk dan ego.