KUALA LUMPUR: Putrajaya tidak seharusnya menunjukkan kelemahan sebagai pentadbiran yang terdesak mencari dana dalam menguruskan negara sehingga dilihat ghairah menjual aset kerajaan, kata Khalid Ibrahim.

Bekas menteri besar Selangor itu berkata, sikap gelojoh kerajaan menjual aset milik negara secara tidak langsung akan menyebabkan nilai aset berkenaan jatuh di bawah nilai pasaran.

“Kalau jual aset kerana hendak bayar hutang atau kerana hendak biayai perbelanjaan operasi, ini keadaan yang tidak akan menambah harta negara. Bermakna kita sudah mula jual kain baju kita.

“Paling saya takut adalah apabila orang tahu bahawa syarikat itu hendak bankrap, harganya akan terus jatuh. Sebab itu kita kena berjaga-jaga dalam melakukan urus niaga. Tidak boleh tunjuk kita ghairah hendak jual harta benda.

“Jika kita tidak cukup duit, orang sudah tahu. Sebagai contoh, kalau orang hendak beli syarikat bernilai RM1 juta, dia akan tawar hingga RM500,000 kerana tahu kita terdesak,” katanya dalam forum Cabaran Dasar Ekonomi Baru pada Era Malaysia Baru, di PWTC, hari ini.

Khalid berkata demikian selepas diaju soalan oleh hadirin yang hadir berkaitan keputusan Putrajaya menerusi Khazanah yang merancang untuk menjual aset kerajaan yang tidak menguntungkan.

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad mempertahankan tindakan Khazanah menjual aset bagi mengurangkan beban hutang negara yang ditinggalkan kerajaan sebelum inil.

Menurut Khalid, tindakan kerajaan menjual aset akan menyebabkan ia berhadapan kesukaran dalam mencari sumber kewangan baru untuk tujuan pembangunan.

“Kita kalah dua benda. Harta sudah tidak ada lagi dan hutang pula, kita terpaksa cari duit lain untuk tambah lagi.

“Ini sukar. Kerajaan tidak ada duit, tetapi hendak buat pembangunan, selain mencari cara untuk menjaga harta supaya tidak dijual pada harga yang tidak sesuai,” ujarnya.