KUALA LUMPUR: Susulan tular video memaparkan seorang lelaki melakukan amang seksual terhadap seorang kanak-kanak perempuan India berumur 12 tahun, beberapa netizen yang marah berkumpul di luar rumah suspek di Seremban, Negeri Sembilan.

Video yang tersebar di aplikasi WhatsApp menunjukkan sekumpulan orang berkumpul di luar rumah pemandu lori tersebut.

Kedengaran salah seorang yang berkumpul bercakap dalam bahasa Tamil: “Kami sedang berada di rumahnya. Tiada sesiapa di dalam. Nampaknya dia sudah lari.”

Dalam pada itu, terdapat satu lagi video memaparkan sebuah kereta terbakar di luar sebuah rumah yang dikatakan diduduki suspek atau salah seorang anaknya.

Bagaimanapun, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (CID) Polis Negeri Sembilan Wan Rukman Wan Hassan memaklumkan video berkenaan tidak berkaitan dengan kejadian tersebut.

“Tidak keretanya tidak dibakar. Kalau ada yang kata keretanya dibakar, saya minta mereka tampil hadapan untuk membuat laporan,” katanya pada sidang akhbar hari ini.

Wan Rukman turut menasihatkan orang ramai supaya menghormati undang-undang dan tidak menganggu keluarga suspek.

Suspek berusia 65 tahun telah ditangkap dan ditahan reman sehingga 15 Julai. Sementara itu gambar suspek bersama isteri dan tiga anaknya juga tersebar di media sosial.

Menurut Wan Rukman, ibu mangsa membuat laporan polis semalam selepas menyedari mengenai klip video yang memaparkan suspek dan anaknya, seorang murid darjah enam sekolah rendah.

“Rampasan telah dibuat sebuah kereta jenis Proton Waja dan dua buah telefon bimbit milik suspek dipercayai mengandungi video berhubung perbuatan kelucahan melampau ke atas mangsa.

“Suspek membawa kanak-kanak perempuan itu tiga kali pada bulan lalu. Kami masih menyiasat sekiranya dia memaksa kanak-kanak perempuan itu untuk melakukan perbuatan yang sama pada dua waktu terdahulu,” katanya lagi.

Mangsa yang berusia 12 tahun itu tinggal di kawasan perumahan yang sama dengan suspek.Dipercayai suspek merakam sendiri klip berkenaan di bahagian belakang keretanya.

Sementara itu, Wan Rukman yang mendedahkan 17 laporan polis telah dibuat mengenai kejadian itu berkata kes tersebut disiasat di bawah Seksyen 14 (a) dan Seksyen 10 Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017.

 

-MalaysiaKini