TAIPING, 28 Julai – Prihatin dengan nasib rakyat yang terkesan dengan pandemik COVID-19, Majlis Perbandaran Taiping (MPT) akan mengeluarkan lesen perniagaan secara bulanan kepada penjaja dan peniaga kecil dengan bayaran sebanyak RM15 sebulan.

Yang Dipertua MPT, Khairul Amir Mohd Zubir berkata, pengeluaran lesen itu akan bermula 1 Ogos ini.

Menurutnya, MPT telah mengedarkan borang permohonan kepada penjaja dan peniaga kecil di tepi jalan dan pemohon perlu menghantar semula borang kepada Jabatan Pelesenan dan Penguatkuasaan MPT untuk proses selanjutnya.

“Lesen ini hanya tertakluk kepada perniagaan yang dibenarkan sepanjang tempoh Pelan Pemulihan Negara (PPN) Fasa Kedua dan penjaja mudah alih.

“Tapak perniagaan tersebut hebdaklah dikosongkan selepas aktviti perniagaan tamat dan tiada sebarang struktur ditinggalkan di kawasan tersebut,” katanya ketika berucap pada Mesyuarat Penuh MPT secara maya, di sini, hari ini.

Menurut beliau, pemohon perlu memastikan lokasi yang dipohon hendaklah sesuai dan tidak menimbulkan halangan lalulintas serta kacau ganggu kepada persekitaran.
 
 Beliau turut mengingatkan penjaja dan peniaga kecil agar mematuhi peraturan dan syarat yang telah ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan pengurusan MPT dari semasa ke semasa.

Dalam masa sama, Khairul Amir berharap agar mereka juga menjaga kebersihan tapak perniagaan dan kawasan persekitaran.