KUALA LUMPUR : Mantan Pemuda UMNO merupakan aset penting kepada parti kerana sumbangan dan peranan mereka amat besar bagi memastikan parti itu terus relevan sehingga kini.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, bagi mengekalkan kelangsungan parti, mantan Pemuda UMNO diminta mengetepikan sifat ‘assabiah’ dan semangat ‘kabilah’ serta bersama-sama mencurahkan segala ilmu pengetahuan yang ada kepada pemimpin-pemimpin muda.

“Biarpun ada tembok mahupun kubu menghalang tapi apabila bertekad, kita wajib tentukan kemenangan,” katanya ketika merasmikan Perjumpaan Mantan Pemuda di sini, malam tadi.

Majlis itu turut dihadiri beberapa pemimpin UMNO dan komponen Barisan Nasional (BN) antaranya, Naib Presiden UMNO merangkap Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein; Presiden Gerakan, Datuk Seri Mah Siew Keong; Naib Presiden MIC, Tan Sri S. Vigneswaran; Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Melaka, Datuk Seri Idris Haron.

Zahid yang menjalankan tugas Timbalan Presiden meminta perjumpaan seperti itu diperluaskan kepada mantan-mantan kepimpinan Pemuda dalam kalangan parti komponen BN yang akan turut memberikan semangat kekitaan dalam diri anggota komponen BN.

Dalam masa sama, kata beliau, seperti amalan, UMNO akan terus membantu rakan-rakan komponen untuk menghadapi pilihan raya.

Sementara itu, Hishammuddin di dalam ucapan ringkasnya menyeru bekas-bekas Pemuda supaya terus mencurahkan pengalaman kepada orang muda selain merapatkan saf dengan membantu calon-calon BN beroleh kemenangan dalam pilihan raya umum akan datang.

Majlis berbentuk santai yang diadakan sempena Perhimpunan Agung UMNO 2017 itu bertujuan mengeratkan kembali hubungan silaturahim sesama rakan seperjuangan semasa bergiat dalam Pergerakan Pemuda UMNO.

Perjumpaan Mantan Pemuda itu merupakan edisi ke-4 yang mana kali pertama program tersebut diadakan sempena Perhimpunan Agung UMNO 2014.

Perhimpunan Agung UMNO 2017 berlangsung bermula Selasa hingga Sabtu ini di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) dengan 5,739 perwakilan menghadiri perhimpunan itu.