GERIK: Seorang pemandu lori mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret, di sini, hari ini atas pertuduhan memandu dengan melulu, cuai dan berbahaya sehingga menyebabkan kematian empat sekeluarga di Kilometer 31.3 Jalan Kuala Kangsar-Gerik pada 10 Disember lalu.

Tertuduh, Muhammad Readha Adenan, 25, membuat pengakuan itu dan meminta dirinya dibicarakan selepas jurubahasa membacakan pertuduhan di hadapan Majistret Raja Shahril Anuar Raja Baniamin.

Muhammad Readha didakwa sebagai pemandu lori yang menggunakan kenderaan terbabit di atas jalan raya melakukan kesalahan itu sehingga menyebabkan kematian Nur Ain Hafizah Ismail, 22; Nur Ain Hanifah, 8, Muhammad Hanif, 8, dan Ismail Yaacob, 53, kira-kira jam 11 pagi, pada hari berkenaan.

Bagi pertuduhan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 yang jika sabit kesalahan boleh dipenjara minimum dua tahun atau maksimum 10 tahun, dan denda minimum RM5,000 atau maksimum RM20,000.

Raja Shahril Anuar kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM9,000 dengan seorang penjamin serta lesen memandunya digantung sebelum menetapkan sebutan semula kes di Mahkamah Majistret Lenggong pada 4 Mei ini.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya, Muhammad Azfar Mahmod, manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Tiga beradik termasuk pasangan kembar maut di tempat kejadian dalam kemalangan itu manakala bapa mereka yang parah, meninggal dunia ketika menerima rawatan di Hospital Taiping.

Kemalangan itu turut mengakibatkan ibu mereka, Zarina Yong, 44, cedera parah.

Lori membawa muatan sisa ikan itu merempuh empat kenderaan iaitu Honda HRV dinaiki mangsa, Nissan Grand Livina, Toyota Hilux dan Nissan Sentra – berita harian