IPOH 24 Dis. – Naib Pengerusi DAP Perak, Dr. Abdul Aziz Bari berkata, tindakan Ketua Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman menyokong desakan supaya Menteri di Jabatan Perdana Menteri, P. Waytha Moorthy meletakkan jawatan sebagai tidak wajar.

Menurutnya, seorang Menteri tidak boleh meminta rakannya ‘dipancung’ atau meletak jawatan.

“Menteri semuanya tertakluk sebagai apa yang kita panggil ‘collective responsibility, jadi seorang menteri tak boleh bercakap di luar Kabinet minta kawan dia ‘dipancung’.

“Saya tak pasti apa sebenarnya yang berlaku tapi saya fikir ini (perbalahan) perkara biasa dalam kerajaan yang bersifat
‘coalition’ atau kerajaan bukan satu parti. Jadi pasti ada perbezaan pendapat dan ini yang menyulitkan sedikit,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar Karnival Mega Santai Anak Muda di sini hari ini.

Abdul Aziz berkata, pemimpin kanan Pakatan Harapan (PH) sudah mengeluarkan kenyataan supaya tiada lagi kenyataan sehingga ke peringkat mengkritik atau meminta meletak jawatan sama ada terhadap menteri atau pengerusi syarikat milik kerajaan (GLC).

Katanya, ini akan beri kesan yang negatif di mata rakyat yang belum puas hati dengan janji-janji PH sebaliknya PH harus belajar daripada insiden ini supaya tidak berulang.

“Seruan daripada pemimpin kanan PH seperti Lim Guan Eng dan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang meminta jangan lagi ‘menyerang’ dapat dihentikan serta merta,” katanya.

Mengenai desakan pelbagai pihak supaya Waytha Moorthy dipecat, Abdul Aziz berkata, kuasa melantik dan memecat menteri adalah kuasa Perdana Menteri.

Beliau berkata, cuma dalam realiti politik, disebabkan kenyataan, kehendak atau tuntutan semasa ia mungkin perlu dipertimbangkan.

“Sama ada patut dikekalkan atau ditamatkan itu hak Perdana Menteri dan kita yakin Perdana Menteri akan mempertimbangkan semasak-masaknya semua faktor yang berkaitan dalam isu ini,” katanya. – UTUSAN ONLINE