KUALA LUMPUR: Perdana Menteri India Narendra Modi hari ini berbincang mengenai ekstradisi penceramah kontroversi Dr Zakir Naik dengan Dr Mahathir Mohamad di luar Forum Ekonomi Timur ke-5 di Rusia.

Dilaporkan ia adalah salah satu daripada beberapa isu yang dibincangkan kedua-dua pemimpin itu.

Tidak jelas jika Mahathir memberi jaminan bahawa Putrajaya akan menghantar pulang Naik ke India.

Mengulas kepada media selepas pertemuan dua hala antara Modi dan Mahathir, Setiausaha Luar India Vijay Gokhale berkata: “Perdana Menteri Modi membangkitkan isu ekstradisi Zakir Naik. Kedua-dua pihak memutuskan pegawai kami akan terus berhubung mengenai perkara itu dan ini merupakan isu penting bagi kami.”

Naik yang dikehendaki di India untuk disoal siasat, diberikan status pemastautin tetap di Malaysia oleh kerajaan Barisan Nasional sebelum ini.

Beliau baru-baru ini membuat kenyataan kontroversi mengenai masyarakat India dan Cina dan dihalang daripada membuat ceramah oleh pihak polis.

Menurut Business Standard, India membuat permintaan rasmi kepada Malaysia untuk menghantar pulang Naik bagi berdepan tindakan undang-undang dan ia akan terus mendesak ekstradisinya.

Pendakwah Islam itu berdepan tuduhan menghasut kebencian kaum dan melakukan kegiatan yang menyalahi undang-undang di India tetapi menolak untuk diekstradisi bagi membersihkan namanya.

Gokhale juga memberitahu media India bahawa Modi memberitahu Mahathir, beliau mahu bekerjasama rapat dengan Malaysia.

Gokhale dipetik sebagai berkata Mahathir mengakui terdapat peningkatan perdagangan antara kedua-dua negara dan Malaysia akan mempertimbangkan untuk meningkatkan import dari India.

Modi juga menjelaskan kepada Mahathir rasional di sebalik penyusunan semula Jammu dan Kashmir.

Mahathir dan Modi antara pemimpin pelbagai negara yang berkumpul di bandar pelabuhan Vladivostok di Rusia untuk forum tersebut.

Modi merupakan salah seorang pemimpin pertama yang menghubungi Mahathir tidak lama selepas pilihan raya umum tahun lalu yang memberi kuasa kepada Pakatan Harapan mentadbir negara.