PETALING JAYA: Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menggesa kerajaan memperkenalkan elaun kos sara hidup (Cola) bulanan minimum RM500 menerusi Bajet 2020, terutama selepas kadar kemiskinan negara dipersoalkan.

Setiausaha Agung MTUC J Solomon berkata kerajaan harus menerima hakikat rakyat kelas pertengahan dan berpendapatan rendah tidak lagi berupaya menyara diri dan hidup dalam serba kekurangan.

““MTUC bukan mendesak kenaikan gaji bersih tetapi mahukan pendapatan yang dapat menampung kos sara hidup pekerja. Kajian PBB menunjukkan kadar kemiskinian sebenarnya adalah antara 15% sehingga 20% dan ini berkait secara langsung dengan upah rendah pekerja,” katanya dalam satu kenyataan.

Pelapor Khas Kemiskinan dan Hak Asasi Manusia PBB, Philip Alston baru-baru ini dilaporkan berkata, kadar kemiskinan negara 0.4% pada 2016 tidak realistik, kerana penanda arasnya yang rendah.

Beliau sebaliknya berkata, kadar kemiskinan yang sebenar di Malaysia adalah lebih tinggi, menjangkau 15%.

Solomon juga menggesa kerajaan menimbang laporan Bank Negara Malaysia bahawa individu yang bekerja di Kuala Lumpur memerlukan pendapatan minimum RM2,700 untuk hidup selesa manakala suami isteri dengan 2 anak memerlukan RM6,500 sebulan.

Katanya, adalah tepat pada masanya bagi Putrajaya mempertimbangkan pendapatan yang dapat menampung kos sara hidup pekerja.

Salomo berkata pengenalan Cola berkesan untuk menangani perbezaan pendapatan dan gaji minimum.

MTUC juga mencadangkan kenaikan had umur persaraan kepada 65 tahun kerana gaji rendah menyebabkan pekerja tidak mempunyai simpanan mencukupi untuk menampung tempoh persaraan dengan mengambil kira purata jangka hayat rakyat ialah 80 tahun.

Solomon berkata menaikkan had umur persaraan akan menambah simpanan KWSP kepada pekerja berpendapatan rendah dan warga emas kemudiannya tidak terlalu bergantung kepada keluarga, masyarakat dan kerajaan untuk sara hidup.

“Bagi mereka yang berumur 55 tahun, mereka masih mempunyai tabungan berterusan sehingga usia 65 tahun dengan lanjutan tempoh persaraan mandatori,” katanya.

MTUC juga menggesa pelaksanaan hak asasi manusia dan hak pekerja dalam sukatan pelajaran sekolah; menambah akses kepada program Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET); pengenalan program latihan dan peralihan kerja mandatori untuk pekerja; dan menambah kemudahan pekerja dan peluang pekerjaan.