KUALA LUMPUR: Seorang pekerja pembinaan maut, manakala dua lagi terselamat selepas sebuah kren di tapak pembinaan landasan MRT di Jalan Jinjang di sini, tumbang, lewat malam tadi.

Bomba yang menerima laporan kejadian pada jam 11.49 malam, menggerakkan aset bersama 30 pegawai dan anggota daripada Balai Bomba dan Penyelamat Jinjang, Sri Hartamas dan Hang Tuah ke lokasi untuk kerja menyelamat.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur, Khirudin Drahman, berkata pemeriksaan awal mendapati sebuah kren di tapak pembinaan landasan itu menggelungsur dan tumbang.

“Seorang mangsa dilaporkan jatuh, manakala dua lagi mangsa terperangkap dalam kren yang tumbang itu dengan ketinggian kira-kira 12 meter.

“Anggota kita terpaksa menggunakan jentera Turn Table Ladder (TTL) untuk menurunkan kesemua mangsa yang terperangkap itu,” katanya di sini, hari ini
MANGSA terakhir diturunkan menggunakan Turn Table Ladder (TTL) pada jam 1.15 pagi sebelum operasi menyelamat ditamatkan sepenuhnya pada jam 2 pagi. – Foto NSTP
Khirudin berkata, seorang mangsa disahkan meninggal dunia di lokasi kejadian oleh pasukan perubatan. Mangsa dikenali sebagai Firdaus Md Taib, 41.

“Dua lagi mangsa selamat, namun salah seorang cedera pada pergelangan kaki dan dibawa ke Hospital Selayang. Kedua-dua mangsa berusia 24 dan 38 tahun.

“Mangsa terakhir diturunkan menggunakan TTL pada jam 1.15 pagi sebelum operasi menyelamat ditamatkan sepenuhnya pada jam 2 pagi,” katanya – berita harian