TAIPING: Seorang pelajar berusia 13 tahun maut digilis tayar lori dalam satu kemalangan tragis di Kilometer 70.8 Jalan Sitiawan-Taiping pada petang Khamis.

Dalam kejadian sekitar 3.35 petang itu, mangsa,Izzhanif Danny Abd Rahman,13, baru sahaja balik dari aktiviti petang sebelum terlibat dalam kemalangan yang meragut nyawanya itu.

Ketua Polis Daerah Taiping, Asisten Komisioner Harrith Kam Abdullah berkata, insiden berlaku apabila sebuah lori bergesel dengan motosikal yang dibonceng oleh mangsa.

“Siasatan awal mendapati lori dan motosikal menghala dari Beruas ke Taiping yang ditunggang oleh mangsa dan rakannya berusia 16 tahun telah bergesel di sebelah kiri tayar lori berkenaan.

“Berikutan itu, mangsa yang berada di belakang telah mengenai tayar berkenaan dan digilis menyebabkan kepala mangsa hancur dan maut di tempat kejadian,” katanya kepada pemberita.

Menurutnya, rakan mangsa hanya mengalami kecederaan ringan dan dihantar ke Hospital Taiping bagi rawatan lanjut dan pemandu lori berkenaan tidak mengalami sebarang kecederaan.

Jelasnya, kedua-dua pelajar yang terlibat dalam kemalangan berkenaan merupakan pelajar di SMK Toh Johan.

“Sesampainya kami di tempat kejadian, didapati lori berkenaan telah terbakar dan kami masih cuba mengesahkan samada ianya terbakar secara sendiri atau dibakar oleh orang awam yang tidak dikenalpasti.

“Siasatan lanjut akan diteruskan dan kes disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.

 

pelajar-digilis