TEMERLOH: Seorang pelajar maut selepas motosikal ditunggangnya dirempuh kereta di Kilometer 27 Jalan Temerloh-Jerantut, dekat Kampung Datuk Shariff Ahmad, Kuala Krau, di sini, awal pagi tadi.

Dalam kejadian jam 2.50 pagi, mangsa Mohd Aiman Ngatimin, 17, pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK)Kuala Krau, di sini, maut di tempat kejadian selepas dilanggar Proton Persona dari arah belakang.

Ketua Polis Daerah Temerloh, Asisten Komisioner Zundin Mahmood berkata, siasatan awal mendapati pemandu kereta terbabit memandu di bawah pengaruh alkohol sebelum terbabit dalam kemalangan itu.

Beliau berkata, pemandu terbabit juga turut melanggar dua penunggang motosikal lain menyebabkan dua mangsa itu patah kaki kanan selain luka di beberapa bahagian badan.

“Kita boleh sahkan pemandu terbabit yang juga anggota tentera memandu di bawah pengaruh alkohol sebelum merempuh tiga motosikal menyebabkan seorang daripadanya meninggal dunia.

“Ketika kejadian jalan gelap dan jalan mempunyai lorong satu hala ke Jerantut dan satu hala lagi ke Temerloh,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Katanya, mayat pelajar itu dibawa ke Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HOSHAS) untuk tindakan lanjut.

Beliau berkata, keterangan pemandu berusia 29 tahun itu sudah diambil bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 – berita harian