KUALA LUMPUR: Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia  membuat rumusan pindaan dalam Rang Undang-Undang Persendirian Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 2016 (RUU355) akan dibahas dan diputuskan pada sesi persidangan Dewan Rakyat akan datang.

Pandikar berkata beliau tidak terikat dengan Rang Undang-Undang Peraturan Mesyuarat 15, panduan penting dalam mengendalikan perbahasan, proses meluluskan undang-undang, pertanyaan dan hak ahli majlis mesyuarat.

“Saya ingin memetik kata-kata daripada seorang ahli politik tertentu. Beliau berkata, ‘Jika anda ada kuasa, anda berkuasa. Jika anda tidak menggunakan kuasa , anda seorang yang bodoh’.

“Oleh itu, saya ingin menggunakan kuasa saya untuk menangguhkan perbahasan sehingga sesi akan datang.

“Saya faham RUU355 sebelum ini samar-samar kerana banyak risalah dan pendapat yang telah saya peroleh. Setelah mendengar hujahan anggota Parlimen Marang dan hujah sokongan Anggota Parlimen Kota Bharu, saya benar-benar jelas dengan sejarah,” katanya.

Selepas Pandikar membuat keputusan itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said mencadangkan agar mesyuarat pada Khamis ditangguhkan ke satu tarikh yang tidak ditetapkan.

Dengan sokongan majoriti, persidangan Dewan Rakyat ditangguhkan.

Rang Undang-undang pertama kali dibentangkan oleh Abdul Hadi pada Mei tahun lepas, yang cuba memberikan kuasa mahkamah syariah untuk mengenakan hukuman yang lebih berat pada semua jenayah kecuali dengan hukuman mati.

Ia kemudiannya ditunda ke mesyuarat pada November tahun lepas, namun pembentangan dan perbahasan sekali lagi ditangguhkan.
Read more at http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2017/04/06/ruu-tangguh/#fopwzrXWJxZYVlFj.99