SERI ISKANDAR: Kualiti perkhidmatan yang ditawarkan di mahkamah syariah negeri Perak harus seimbang dengan pembangunan infrastruktur yang disediakan, kata Pengerusi Jawatankuasa Agama Islam, Pendidikan Islam dan Pembangunan Sahsiah Kerajaan Negeri Perak, Datuk Drs Mohd Nizar Zakaria.

Beliau berkata, dalam hal itu, pendekatan baru dalam membantu penyelesaian kes di mahkamah itu perlu dikemukakan bagi membantu semua pihak yang terlibat mendapatkan perkhidmatan dengan sempurna.

Katanya, merujuk kepada pencapaian tahun 2016, sebanyak 11,325 kes telah didaftarkan di seluruh Mahkamah Syariah negeri Perak yang melibatkan kes Mal, Jenayah dan juga faraid.

“Daripada jumlah itu, sebanyak 8198 kes berjaya diselesaikan dengan peratus pencapaian sebanyak 72%.

“Manakala jumlah kes tertunggak dari tahun 2015 dan tahun sebelumnya berjaya diturunkan daripada jumlah 3,645 kes kepada 1,077 kes sahaja,” katanya ketika berucap pada perasmian Mahkamah Syariah Seri Iskandar di sini, hari ini.

Majlis perasmian mahkamah itu disempurnakan oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Menurut Mohd Nizar, dalam meningkatkan kualiti penyampaian perkhidmatan, Jabatan Kehakiman Syariah telah menaiktaraf sistem pengurusan kualiti dalam penyampaian perkhidmatan berkaitan pengurusan kes dan kewangan berasaskan standard ISO 9001.

Katanya, pada tahun 2016, Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Perak menjadi Jabatan Kehakiman Syariah yang pertama memperolehi pensijilan Sistem Pengurusan Kualiti MS ISO 9001:2015 dan MS 1900:2014 yang menekankan kepada pengurusan berkualiti daripada perspektif Syariah.

“Menyentuh mengenai pembangunan kompetensi bagi memberikan perkhidmatan secara profesional, Hakim-Hakim Syarie perlu mempunyai daya kreativiti dan bersifat dinamik dalam memberikan penghakiman,” ujarnya.

Beliau berkata, ia boleh dilakukan dengan mengemukakan pandangan-pandangan semasa melalui penghakiman yang disampaikan yang boleh dikembangkan sebagai cabang ilmu dan pengetahuan.

Katanya, tradisi dan budaya masyarakat sentiasa berubah dan hukum juga perlu melihat perubahan-perubahan sosial masyarakat yang berlaku bagi menunjukkan sifat hukum Islam yang universal, seimbang (tawazun) dan sederhana (wasatiyyah).

“Meneliti contoh yang menarik, Ayahanda Duli Yang Maha Mulia Tuanku, Al-Marhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur-Lah, pernah memberikan penghakiman bersejarah dalam kes Roberts lwn Umi Kalsom berkaitan kedudukan harta sepencarian.

“Penghakiman Al-Marhum dalam kes ini merupakan satu permulaan berkaitan undang-undang harta sepencarian moden yang kemudiannya diterima di Mahkamah Syariah dan dikembangkan sebagai hukum Syarak yang mengiktirafnya sebagai ‘al-adah muhakkamah’ (adat menjadi hukum),” katanya.

Oleh itu, katanya, perkembangan hukum seperti itulah yang boleh menjadi panduan kepada masyarakat dengan mengambil kira latarbelakang sosial, adat dan budaya yang tidak bercanggah dengan hukum syarak.