KUALA KANGSAR: Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) memberi bayangan mahu menjadi parti utama yang akan mendokong perjuangan Pakatan Harapan.

Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, langkah itu penting bagi memastikan pakatan tersebut dipelopori oleh parti yang berteraskan Melayu bagi mewujudkan keyakinan rakyat.

“Paling penting ialah untuk melihat bahawa gabungan parti baharu ini adalah berteraskan melayu dan parti PPBM antara parti utama yang akan mendokong perjuangan parti dalam gabungan harapan ini.

“Kita hendakkan supaya gerakkan yang akan dipelopori oleh pembangkang misti lah organisasi yang diketuai melayu, majoritinya adalah melayu tetapi parti-parti lain yang bergabung dalam Pakatan Harapan akan menjadi sebahagian daripada keluarga kita, ini penting supaya rakyat yakin,” katanya ketika berceramah di Kota Kiri, di sini, pada malam Sabtu.

Beliau memberitahu perkara itu akan dibincangkan bersama kepimpinan parti-parti komponen di dalam Pakatan Harapan dalam masa terdekat.

“Satu atau dua hari lagi kita akan berbincang bersama-sama, ini cuma pandangan peribadi saya kalau tuan-tuan kata okay saya akan bawakan perkara ini.

“Kita nak berpakat atau berbincang dengan pimpinan-pimpinan dalam barisan Pakatan Harapan dan kita nak minta supaya untuk menentukan satu kedudukan kita yang boleh dikatakan dihormati,” ujar beliau.