KOTA BHARU – Pas membuat bayangan awal akan memberi laluan kepada Barisan Nasional (BN) untuk meletakkan calon bertanding dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Tanjung Piai, Johor.

Naib presidennya, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, Pas lebih selesa memberi keutamaan kepada BN memandangkan kerusi tersebut disandang BN sebelum ini.

Bagaimanapun, keputusan masih belum diputuskan memandangkan masih tiada perbincangan dilakukan kedua-dua pihak.

“Kerusi itu milik BN sebelum ini, jadi keutamaannya kita berikan kepada BN. Jika calon BN dari MCA pun, kita akan terima dan sokong apa yang dipilih dan dipersetujui mereka,” katanya selepas mesyuarat Exco Kerajaan Negeri di sini hari ini.

Menurutnya, jika dilihat melalui penilaian atas kertas untuk PRK sebelum ini, sekiranya undi Pas dan UMNO dicampur, maka mereka berpotensi untuk menang.

Beliau berkata, walaupun undi Pas tidak besar, namun sekurang-kurangnya ia dapat membantu rakannya BN untuk menguasai kerusi tersebut.

Penyandang kerusi Tanjung Piai, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Md Farid Md Rafik, 42, meninggal dunia Sabtu lalu akibat serangan jantung.

Sementara itu, ditanya keyakinan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dikatakan akan memegang jawatan Perdana Menteri tahun depan, Mohd Amar berkata, beliau lebih berminat untuk mengambil pendekatan tunggu dan lihat.

“Kita tunggulah, nak buat macam mana. Kalau ada rezeki, jadi..,kalau tiada rezeki, tiadalah sebab semua ketentuan tuhan belaka, manusia hanya merancang,” katanya.

-SinarHarian