POLIS menahan seorang lelaki yang menjadikan rumah sewanya di Taman Cheras Idaman, di Kajang, sebagai makmal memproses dadah jenis heroin, pada 31 Julai lalu.

Ketua Polis Daerah Kajang Asisten Komisioner Ahmad Dzaffir Mohd Yusoff berkata, pihaknya membuat serbuan di rumah berkenaan pada jam 10.30 malam selepas menerima maklumat risikan.

“€œPemeriksaan di rumah sewa berkenaan, kami menemui 785 gram heroin yang diletakkan di atas lapisan akhbar pada meja di dalam rumah sewa suspek berusia 33 tahun itu.

“€œSelain itu, kami turut menemui satu peket syabu dan heroin di dalam bungkusan lut sinar. Semua rampasan dadah yang dirampas dianggarkan bernilai RM65,800,”€ katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang, hari ini.

Ahmad Dzaffir berkata, pihaknya turut merampas bahan mentah dan kimia serta peralatan dapur yang digunakan bagi memasak dadah jenis heroin.

Beliau berkata, suspek dipercayai aktif melakukan kegiatan memproses dan mengedar dadah sejak dua tahun lalu.

“€œSemakan mendapati suspek mempunyai rekod lampau berkaitan dadah.

“Ujian saringan awal air kencing dilakukan mendapati lelaki berkenaan positif dadah jenis methamphetamine dan morfin.

“€œSuspek direman selama tujuh hari bermula 1 hingga 7 Ogos ini bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952,” katanya – hmetro