IPOH: Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak berkata, beliau hanya turun berkempen untuk membantu calon Barisan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Cameron Highlands.

Sambil merendah diri, beliau berkata, terpulang kepada orang lain untuk membuat penilaian sumbangannya.

“Takkan saya nak kata aura saya, terpulang kepada orang lain lah buat penilaian.

“Saya cuma pergi bantu calon berdasarkan pada kehendak orang tempatan dan Menteri Besar Pahang (Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail) sebagai pengarah jentera pilihan raya, dia menentukan sama ada saya patut turun atau tidak.

“Kalau orang tak hendah, saya tak turun, kalau orang hendak baru saya turun,” katanya kepada pemberita selepas melakukan ‘walkabout’ di pasar tani Tapah, pada Ahad.

Keputusan PRK Cameron Highlands pada Sabtu menyaksikan calon BN, Ramli Mohd Noor menang dengan majoriti lebih besar iaitu 3,238 undi menewaskan calon Pakatan Harapan (PH), M Manogaran 8,800 undi; calon Bebas, Sallehudin Ab Talib (314 undi) dan Wong Seng Yee (276 undi).

Najib turut mengakui kemenangan calon BN di Cameron Highlands juga adalah manifestasi rasa tidak puas hati rakyat terhadap kerajaan PH.

Ditanya sama ada akan terus membantu kempen pada PRK Semenyih, Najib berkata, setiap kawasan mempunyai perbezaan.

“Jadi saya akan bincang dengan pemimpin tempatan apa strategi kempen yang patut kita laksanakan ataupun lakukan,” ujarnya.