PETALING JAYA, 22 FEB : Seorang bekas menteri besar Johor menggesa pihak berkuasa persekutuan dan negeri bersiap sedia untuk memanfaatkan peluang yang dibawa oleh Laluan Sistem Transit Aliran (RTS) yang kini dalam pembinaan.

Mohamed Khaled Nordin berkata beliau menyokong kuat projek itu yang dijangka siap pada Dis 2026.

RTS akan menghubungkan stesen Bukit Chagar ke Woodlands di Singapura. Pemajunya, MRT Corporation Sdn Bhd berkata, satu perjalanan hanya mengambil masa selama 15 minit.

Khaled berkata, laluan itu akan membuka banyak peluang untuk kedua-dua rakyat Singapura serta Malaysia, terutama rakyat Johor dan memberi manfaat kepada sektor perkhidmatan, peruncitan, hartanah dan pelancongan.

“RTS juga akan meningkatkan daya tarikan pelaburan Iskandar Malaysia kerana perjalanan selama 15 minit antara kedua-dua bandar itu.

“Kerajaan negeri Johor perlu menubuhkan dan memperluas fungsi pejabat ekonomi, perdagangan dan budaya Johor di Singapura untuk meningkatkan perdagangan dan pelaburan secepat mungkin.”

Khaled juga berkata pihak berwajib perlu meneliti peningkatan hubungan di Johor untuk memenuhi aliran masuk dan keluar orang selepas laluan itu siap.

“Kita perlu meningkatkan aktiviti pelancongan di Johor melalui tarikan dan acara terbaik.”

Presiden Majlis Pemandu Pelancong Malaysia Jimmy Leong berkata, beliau menantikan RTS siap dibina, dengan mengatakan ia adalah projek yang sepatutnya menjadi kenyataan satu dekad yang lalu.

“Johor sangat memerlukan aliran pengunjung dari Singapura. Dolar pelancong akan menguntungkan pelbagai perniagaan. Kepentingannya tidak boleh diremehkan.”

Sumber: FMT