KANGAR – Kementerian Komunikasi dan Multimedia menasihatkan orang ramai agar tidak cemas dengan penularan informasi mengenai ancaman serangan siber Ransomware ‘Wannacry’ yang sedang berlaku di seluruh dunia.

Timbalan Menterinya Datuk Jailani Johari berkata sebaliknya orang ramai dinasihatkan merujuk kepada pihak berwajib tentang kesahihan maklumat yang diterima berkenaan perkara berkaitan selain mengambil langkah berjaga-jaga.

“Ramai pihak yang bertanya saya betulkah kononnya mesin juruwang automatik (ATM) akan ditutup selama dua hingga tiga hari akibat serangan siber Ransomware ini.

“Apa yang saya boleh katakan setakat ini, kementerian tidak menerima apa-apa laporan daripada individu atau kumpulan yang menjadi mangsa serangan siber itu, dan apa yang tular itu adalah palsu,” katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas penutupan Program Asean@YoungFingertips 2017, yang disempurnakan Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail di Dataran Denai Larian, di sini.

Beliau mengulas berkenaan mesej mengenai mesin ATM ditutup yang meminta orang ramai mengeluarkan wang dalam kadar segera serta mengelak membuat sebarang urus niaga dalam talian bagi mengelak menjadi mangsa serangan siber itu.

Mengulas lanjut, Jailani berkata bagaimanapun dalam berdepan situasi semasa, orang ramai boleh mengambil langkah meningkatkan ciri keselamatan di komputer masing-masing dengan memasang antivirus selain tidak membuka apa-apa pautan yang mencurigakan,” katanya.

Sementara itu, program Asean@YoungFingertips 2017 yang berlangsung sejak Ahad lepas telah menarik lebih 1,500 pengunjung melibatkan pelbagai program seperti pameran Asean @i-Foto, pemeriksaan kenderaan dan pertandingan mewarna serta aktiviti berkaitan kenegaraan dan budaya komuniti Asean. – Bernama