Oleh: Aida Aziz

KUALA KANGSAR: Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah, plagiarisme atau penjiplakan adalah satu jenayah akademik terhadap ilmu dan para ilmuwan yang wajib ditangani secara tegas.

Titah baginda, penjiplakan wajib diberikan perhatian serius dan pihak berkaitan wajar memformulasi kaedah pemantauan yang berkesan demi memastikan integriti serta kredibiliti sesebuah universiti terus terpelihara.

“Penjiplakan semakin membentangkan cabaran kepada dunia pendidikan setelah bermulanya World Wide Web, dengan maklumat tersangat mudah diperoleh secara elektronik melalui Internet.

“Pada masa ini, maklumat begitu mudah disalin, ditiru dan ditampal dalam kerja kursus dan laporan yang disediakan oleh para pelajar,” titah baginda.

Sultan Nazrin bertitah demikian ketika menyempurnakan Istiadat Konvokesyen Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) ke-10 di Dewan Jubli Perak di sini, hari ini.

Turut mengiringi baginda, Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr. Zambry Abd Kadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Abdul Puhat Mat Nayan, Naib Canselor USAS, Profesor Tan Sri Dr. Nordin Kardi serta Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan Sains, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau negeri, Datuk Dr. Muhammad Amin Zakaria.

Baginda bertitah, kebelakangan ini, perbuatan penjiplakan semakin banyak dilaporkan berlaku termasuk di luar negara.

“Di Jerman, mantan Menteri Pertahanan dan Naib Presiden Parlimen Eropah, meletakkan jawatan selepas mereka dikesan memplagiat disertasi ijazah Doktor Falsafah masing-masing.

“Seorang pendaftar universiti di United Kingdom dikenakan hukuman penjara setelah didapati menjual ijazah palsu kepada seorang wanita Afrika sebagai imbalan untuk memuaskan nafsunya; sementara London School of Economics terpaksa menangani dakwaan plagiarisme di dalam tesis PhD, Saif el-Islam Gaddafi, anak kedua Muammar Gaddafi.

“Di Pakistan, lebih daripada seratus empat puluh orang penggubal undang-undang didapati bersalah kerana memiliki ijazah palsu,” titah baginda.

sultan-penjiplakan 3

Sultan Nazrin bertitah, warga akademik sukar untuk menyemak sepenuhnya kesahihan dan keaslian kerja kursus serta bahan penyelidikan pelajar, dengan lambakan jumlah bahan yang terkandung di dalam Internet.

“Barang dijauhkan ILAHI nama baik USAS daripada tercemar dengan perbuatan penjiplakan, baik di kalangan pelajar, lebih-lebih lagi di kalangan warga akademik,” titah baginda.

Sehingga istiadat Konvokesyen Kesembilan pada tahun 2016, seramai 2,252 graduan telah menerima diploma daripada institusi ini.

Istiadat Konvokesyen kali ini mencipta sejarah baru apabila julung-julung kalinya, USAS menganugerahkan graduan dengan ijazah.

Ia melibatkan 41 ijazah Sarjana dan 17 ijazah Sarjana Muda bersama 785 penerima diploma dengan jumlah keseluruhan 843 penerima.

Jumlah pelajar kini meningkat kepada 6,089 orang, 121 daripadanya sedang mengikuti pengajian Doktor Falsafah, dan 225 mengikuti pengajian peringkat Sarjana.