KUALA LUMPUR: Tiada rekod Umno dan anggotanya secara berkumpulan berjuang dan menewaskan pasukan bersenjata komunis sebelum kemerdekaan, kata Persatuan Patriot Kebangsaan.

“Anggota keselamatan yang berkhidmat di era pemberontakan komunis dengan mudah boleh sahkan mereka tidak pernah nampak seorang pun ahli Umno galas 30 kilo barang dan senjata, dengan senapang di tangan, bergerak di hutan Pahang, Perak, Kedah dan Sarawak, menggadai nyawa dari terpijak jerangkap samar demi memburu pemberontak komunis.

“Tiada juga anggotanya yang gugur melawan pemberontak komunis,” kata Presiden Patriot Mohamed Arshad Raji.

Najib pada 30 Jun lalu memberitahu mesyuarat agung tahunan Umno Gombak menyeru ahli Umno melawan PH dengan berani seperti “pendekar-pendekar kita” yang menentang komunis.

 Tambah Najib, ketika era berkenaan, Umno berjaya mengalahkan komunis kerana bersatu dengan sekutunya.

Ahli politik aliran kiri S Arutchelvan bagaimanapun mencabar naratif itu dengan berkata Parti Komunis Malaya (PKM) tidak pernah dikalahkan Umno tetapi menamatkan perang melalui perjanjian damai dengan kerajaan pada tahun 1989.

Dalam kenyataan hari ini, Mohamed Arshad berkata kenyataan Najib itu telah merendahkan peranan pasukan keselamatan – polis dan tentera – dalam menangani ancaman komunis.

“Kami bingung dengan tndakan Najib memanipulasi fakta dan sejarah berkaitan kekalahan pemberontaklan komunis demi mendapatkan semula tempat di hati orang Melayu,” katanya.

Beliau juga menegaskan dalam perang melawan komunis, semua kaum terlibat. -MalaysiaKini