KUALA LUMPUR: Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador mengesahkan video intim Haziq Abdullah Abdul Aziz yang dikaitkan dengan seorang menteri adalah tulen.

Bagaimanapun katanya, pihak Cybersecurity tidak dapat memastikan seratus peratus pelaku dalam video berkenaan yang tular sebelum ini.

“Jawapan yang kami terima, mereka kata tulen. Tapi mereka tak dapat sahkan seratus peratus siapa pelaku-pelaku dalam tu (video).

“Saya selaku ketua polis negara tidak boleh memandai-mandai… perkara itu menjadi subjek dalam perbicaraan sekiranya dibawa ke muka pengadilan.

“Saya harap orang ramai khususnya faham tentang kekangan tanggungjawab saya sebagai ketua polis negara,” katanya dalam satu rancangan televisyen terbitan RTM, malam tadi.

Pada 12 Jun lalu, Haziq menggemparkan negara dengan mengaku sebagai pelaku dalam video tular seks sejenis bersama seorang lagi lelaki mirip Menteri Hal Ehwal Ekonomi.

Bagaimanapun Azmin menafikan dirinya terbabit dengan video lucah berkenaan.

Azmin sebaliknya mendakwa tuduhan tersebut bertujuan mematikan kerjaya politik beliau.

Perkembangan terbaru menyaksikan bekas Ketua Pemuda PKR (AMK) Santubong pada 15 Jul lalu bersama lima individu ditahan dalam serbuan besar-besaran di sekitar Lembah Klang dan direman selama enam hari.

Penahanan reman itu disahkan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman Huzir Mohamed.

 

-MALAYSIAKINI