RAMAI orang mengetahui kisah Pak Kaduk yang lurus bendul kalah menyabung ayam ekoran bersetuju menukarkan ayam jaguh kepunyaannya dengan ayam milik Sultan.

Ayam sabung miliknya yang ditukarkan itu telah menang, menyebabkan Pak Kaduk kalah. Lebih parah kampung halamannya turut tergadai ekoran kekalahan tersebut.

Pak Kaduk sememangnya terkenal dengan pepatah ‘ayam menang sabung, tapi kampung tergadai. Ia sememangnya ada kaitan dengan sikap Pak Kaduk yang dikatakan gemar menyabung ayam dan berjudi.

Tetapi ramai yang tidak mengetahui kisah sumpahan Pak Kaduk dan ikan tapah yang sangat popular di negeri Perak sejak zaman berzaman, hinggakan ada yang beranggapan cerita tersebut adalah mitos semata-mata.

Bagaimanapun, dipercayai keturunan Pak Kaduk masih memegang kisah tersebut sebagai sesuatu yang benar.

Kisah sumpahan dikatakan terjadi rentetan daripada Pak Kaduk yang dalam keadaan sugul dan sedih ekoran kalah menyabung ayam.

Dipendekkan cerita, selepas kejadian tersebut, Pak Kaduk ternampak seekor ikan tapah yang besar di tebing sungai dan membelah perut ikan tersebut lalu keluarlah emas yang banyak.

Menurut orang-orang tua, Pak Kaduk kemudian mengambil emas tersebut dan menjahit perut ikan tersebut menggunakan benang batang pisang dan dilepaskan semula ke dalam sungai dengan lafaz sumpah yang kekal sehingga sekarang.

Pak Kaduk dikatakan telah bersumpah: “Mulai hari ini dan ke hadapannya, aku tidak akan menyabung lagi. Aku, anak isteri, cucu-cicit, piyat-piyut, empas-empas endaun, entahkan ia entahkan bukan tidak boleh makan, menganiaya atau mengkhianati anak ikan tapah.

“Barang siapa yang melanggar sumpah aku akan mendapat sakit gatal, melecur dan bengkak-bengkak. Kiranya tahan badan, tidak selamat hidupnya.”

Begitulah ungkapan kisah sumpahan Pak Kaduk yang diketahui ada kaitan dengan legenda ikan tapah sehingga hari ini.

Sejak itu, semua keturunan Pak Kaduk tidak memakan ikan tapah dan pantang larang tersebut dibuat selepas mendapat pertolongan melalui emas yang keluar daripada perut ikan itu.

Dikhabarkan khazanah Pak Kaduk yang merupakan tiga butir kerongsang emas yang dipercayai daripada perut ikan tapah itu masih disimpan rapi oleh keturunannya dan akan digunakan sebagai penawar penyakit yang terjadi selepas memakan ikan tapah.

Orang ramai yang mempunyai penyakit gatal-gatal dan alahan selepas makan ikan tapah akan berkunjung ke rumah waris Pak Kaduk untuk mendapatkan penawar.

Biasanya waris Pak Kaduk akan memberikan air penawar yang sudah dibotolkan kepada mereka yang dikatakan terkena sumpahan tersebut.

Waris Pak Kaduk menyediakan air penawar tersebut dengan merendam emas ke dalam air yang akan diminum, disapu tempat yang gatal atau sebagai air mandian.

Meskipun sumpahan ini dikatakan hanya berlaku kepada keturunan Pak Kaduk yang berasal dari Perak, namun ia juga dipercayai boleh terkena kepada anak-anak mereka menerusi perkahwinan yang melibatkan keturunan ini.

Berbeza dengan sumpahan Mahsuri di Pulau Langkawi yang berlanjutan hanya sehingga keturunan ketujuhnya sahaja, sumpahan Pak Kaduk pula tiada had tempoh dan tidak akan berakhir sampai bila-bila.

Kebanyakan waris Pak Kaduk kini dikatakan tinggal di Lambor Kiri, Lambor Kanan, Pulau Tiga dan Bota di daerah Perak Tengah.